Thursday, 31 July 2008

Femrat Drunkorexike Midis Nesh
Ka kohe qe disa nga mikeshat e mia kane nisur te thone; “S’kam ngrene prej dy ditesh sepse neser kemi party dhe do te pijme deri ne çmenduri etj”. Dhe sidomos tani ne veren se nxehte e gjate pushimeve te shumeprituara e te “holla e elegante”, mos ngrenia dhe perdorimi i alkolit deri ne shfrenim eshte pothuaj ritmi i jetes, pa i shtuar ketu dhe oret e teperta ne palestra mbi biçikletat kondicion.

Sipas studimeve te dieticieneve te bera kohet e fundit, kjo menyre e te ushyerit me alkol qenka nje fenomen i praktikuar nga shifra te larta femrash dhe si çdo gje tjeter dhe kjo e ka nje emer “DRUNKOREXIA”.

Sipas dieticieneve femrat e diteve te sotme jane te detyruara te jene te elegante edhe duke perdorur alkol. Shume femra te diteve te sotme ndjejne nje presion social mbi vete, si per te pire pije alkolike ashtu dhe per te qene sa me elegante. Pasi te jesh elegante tashme per femrat eshte nje domosdoshmeri kulturore ndersa te perdorimi i pijeve alkolike konsiderohet e modes.

“Drunkorexia” eshte nje problem shendetesor i cili shfaqet tek femrat qe perdorin alkol me teprice. Keto femra drunkoreksike duke mos ngrene ose mos respektuar disiplinen e te ushqyerit ne vakte, marrin kenaqesine e te mos paturit problem kalorite e teperta te alkolit.

Ky fenomen eshte perhapur ne shume vende te Europes e ne Amerike. Sipas specialisteve, “drunkorexia” eshte me e perhapur tek mosha e re. Fotot dhe pozat me kokteil e pije alkolike te aktoreve e modeleve elegante te famshme te cilat merren si shembuj stilesh nga te rinjte, jane nje nder faktoret kryesore te shtimit ne numer te drunkoreksikeve.

Edhe pse “Drunkorexia” akoma nuk ka hyre si term ne literaturen e shendetesise, aktualisht ajo eshte nje menyre e te ushqyerit dhe e dietes te cilen e praktikojne shume femra. Shumica e femrave drunkorexike jane te vetedijshme per kete lloj diete jo te shendetshme por nuk dine se çfare pasojash mund te shfaqi ajo.

Psikologja klinike Carrie Wilkens shpjegon pasojat e te mosushqyerit para perdorimit te alkolit. Sipas saj; Te ushqyerit para perdorimit te alkolit, menjanon te dehjen e shpejte duke e ngadalesuar ate me thithjen e alkolit nga ushqimi. Pija e pare qe merret pas nje dite pa ngrene krijon nje efekt me rrezik te larte ne organizem. Shume nga keto femra nuk ushqehen per dite me rradhe ndaj dhe kur nisin perdorimin e alkolit kane probleme te shumta si per shembull humbje e marrje mendsh. Shifrat statistikore tregojne se 30 perqind e femrave te moshave 18-24 e praktikojne rregullisht kete menyre te ushqyeri me alkol.

Tuesday, 10 June 2008

Kerkese per Ndihme!

Maili ne vijim eshte i derguar ne emer te Luljeta SELIMI, drejtoreshe e Shoqates se Grave "Jeta në Kastriot", ne Prishtine.


Kontakt
Dërgoi: Luljeta Selimi
luljeta_s@hotmail.com

Kërkesë për ndihmë nga OJQ “JETA NË KASTRIOT”
Kush jemi ne
Organizata e gruas “Jeta në Kastriot“ është organizat e regjistruar dhe ka numrin e regjistrimit 5100725-5, si dhe ka statuesin e benificuar. Ne perkujdesiemi 2016 femra të cilat janë të dhunaura seksualisht nga policia dhe ushtria serbe gjatë luftës së fundit dhe tani ato kanë nevojë për trajtim mjeksor dhe ndihma të tjera .. . Deri me sot punojm një ekip prej 15 vetash që bëjmë punë vullnetare dhe që ndihmojm femrat të cilat kanë qenë viktima të dhunës seksuale, fizike dhe psiqike të cilat kanë nevojë dhe tash janë në mbështetjen tonë. Ne gjatë punës në teren kemi identifikur 2019 femra të cilat janë dhunuar, të cilat tash për tash përveq se 114 prej tyre që kanë plagë të dukshme në trup (kanë gjinjë të prer, gishtrinj të këputur, 9 me një sy të verbuar ose të demtuar që nuk sheh fare dhe 37 në fytyrë me plage të hapura, kanë prerje të ndryshme në trup, djegje me cigare dhe gjera tjera etj), tri nga ato kane bërë vetvrasje gjate vitit që shkoi .Ato janë në gjendje të rënd shendetësore, psiqike ato detyrohen të kujdesën përveq për vetën edhe për fëmijët që në këtë rast nga të gjitha të dhunuarat 2016 femra të dhunuara sa ne i mbajnë nën përkujdesje mjeksore, ato kanë 3007 fëmijë që rriten jetim dhe vetëm nën përkujdesin e nënës e cila është nën presion e dhunimit, frikës, skamejs dhe përbuzjes nga rrethi, institucionet ndersa të braktisura nga burrat janë 386 gra për shkak se kanë qenë të dhunuara. Ne përpiqemi që përveq ndihmes profesionale të mjekeve që janë të të gjithë profesioniste synojm që së paku për disa kohë t’i finacojm fëmijet e tyre. Nënat e dhunuara, janë gra të traumatizuara dhe që presin ndihmën nga të tjeret sepse mendojn se vetëm janë të pafuqishme dhe fëmijët e viktimave që kanë nevojë për ndihme dhe përkrahje. Organizata jonë bënë punë vullnetare duke i shfrytzuar pasurit personale vetëm e vetëm për të bërë një punë që mendojm se meriton dhe se ia vlen sakrifica. Ne nga krijimi i OJQ „ Jeta në Kastriot „ gjatë viti 1999 por edhe para se të regjistrohej ne kemi punuar si ekip prej 15 vetash që të ndihmojm femrat të cilat kanë qenë viktima të dhunës seksuale, fizike dhe psiqike të cilat kanë nevojë dhe tash sot për mbështetjen tonë. Në punojm 15 veta dhe ate; 10 mjeke, udhëhesit kordinyatorja dhe ndihmësja, dhe tri motra medicionale( infermjere).
Natyrisht se shumë shpesh na mungojn edhe mjetet themelore për punë e që janë shumë të domosdoshme sepse ne po kerkojm vetëm ato që të mund të këmi sukes patjetërt në punën tonë dhe zvoglimin dhe eliminimin e dhëmbjes.
Ne bëjëm sigurimin e branave për 1500 paciente nga te cilat kanë nevoj për trajtim mjeksor dhe këtë nuk kanë mundesi ta bëjnë për arsye se do të identifikohen nga rrethi që janë të dhunuara, do të bëjme ketë në mënyrë të fshehur sikur po kontrollojm të gjitha banoret e fshatrve, lagjeve vetëm e vetëm që ato mos të mbesin jashtë kujdesit mjeksor.
Për momentin ne kemi nevoj për grumbullimin e mjeteve materiale për tu siguruar 3 pacenteve tona udhëtimin në Finland ku i pret një operacion i vështir për ta kryer, për shkak të rrahjes dhe maltretimeve që iu është bërë gjatë luftës nga serbet dhe sot kanë pasoja shëndetësore dhe duhet patjeter për tu larguar shenjat e cigareve dhe prerjet e tjera nga fytyra që sot duken shumë të tmerrshme. Bileta kushton 450 euro. Për këtë udhëtimi na nevoitet një shumë e madhe pararash sepse perveq pacenteve me ato duhet të udhëtojnë edhe shoqërues nga famija e afert andaj si nga shumë firma me renome edhe nga ju po kerkojmë një shumë prej 100 euro, ose eedhe më pak . Ne arritem ta sigurojm spitalin dhe donatorin që i paguan shpenzimet e spitalit nga shteti perkatës por nuk kemi mjete për udhëtim dhe kjo e rrezikon që ta humbim donacion sepse nuk po arrijm ta sigurojm shumen e duhur ato nuk mund te shkojn asnjera. Ju lutemi nese keni mundesi ipni kontributin tuaj dhe ate sa ma shpejt sepse nese deri me datë 27.06.2008 nuk e konfirmojm udhëtimin e tyre pacentet tona do ta humbin të drejten e udhëtimit dhe sherimit në atë vend.
Nese vendosni të na ndihmoni ju lutem ta bëni në këtë xhirollogarin e Organizates apo drejtë për së drejti duke kontaktuar në telefonin +37744 209 651
Banka në Kosovë:
Llogarija e PROCREDIT BANK KOSOVO
NGO-SHOQATA E GRUAS JETA NE KASTRIOT
Numri I llogarisë 1110172740000153

Per personat jasht Kosovës shënimet tjera
Emri dhe Mbiemri i pranuesit : NGO- Shoqata e gruas Jeta në Kastriot
Adresa : Rruga Hajdar Dushi hyrja 2 Numer 5 Prishtinë
Filialja e llogarise perfituese : Prishtinë
SWIFIT CODE: MBKOCS22

Për shumë për ne shikoni www.vajzat.com
Kontributi juaj do të reklamohet për një vit në web faqen tonë
Me nderime nga drejtoresha Luljeta SELIMI

Wednesday, 28 May 2008

"Three Monkeys" & Nuri Bilge Ceylan's Other Masterpieces
Nuri Bilge Ceylan, my favourite Turkish director. Finally, he is awarded as the best director of Cannes Festival, with his last movie “Three Monkeys”.

I need to explain that I do not like to glorify anyone or anything, but I really should accept my special weakness for Nuri Bilge Ceylan’s movies.

In my second year in Turkey (2000) I was invited to cinema to watch his movie “Clouds of May – Mayıs Sıkıntısı”. Nuri Bilge Ceylan has stared his restful mom and dad. This movie’s flow was so special and independent with its sensuality, poetry, silence and peacefulness. As destiny of such silent and slow motional movies, unfortunately at the break of it, half of the cinema was emptied. In fact at the end I was just shocked and I had a Tarkovskyan taste in my mouth (movie’s end soundtrack was the same with the one of Tarkovsky’s Stalker, composed by Edward Artemiy) . I believed that this guy is really good in his job and especially in photography as he came from that past and every time I was expecting his new masterpieces with impatience. Afterwards I got his first long film “The Small Town – Kasaba”, built on the spiritual world on three generation of a family living in a small town. And I should accept that I fell in love with the windy scenes, so artistic and full of poetry. The following masterpiece of Nuri Bilge Ceylan, was “Distant -Uzak” , awarded in Cannes 2003 with Grand Prix and Best Actor Prize. As cited by Guardian, "A real jewel, a truly beautiful film". Some pieces of our post-modern lives and relationships are significantly expressed in this film.

In 2006 comes “Climates – İklimler” stared by Nuri bilge Ceylan and his talented actress wife Ebru Ceylan. He challenges people’s life and inner selves with the climates. This film was so discussed in Turkey, especially the hot scene played by Nuri Bilge Ceylan himself, feminist ones couldn't stop themselves from criticizing his role as a an egoist macho etc etc. But I could say loudly that this film’s feelings and scent are so real and true. Maybe that’s why it was awarded with Fipresci Price 2006.

And lastly, comes his “Three Monkeys – Üç Maymun” 2008, with which Nuri Bilge Ceylan was selected as the best director. I can not say anything about this movie as Istill could not watch it, but it seems so unusual and different work referring to his previous ones. Like “Climates” this film also is shooted in Digital format and printed in 35 mm. And as I have seen in the film photos, Nuri Bilge Ceylan has experimented his best in photography scenes. I am feeling really impatient and I am thinking how to resist till November (the appraisal show time of “three monkeys” here in Turkey). Meanwhile, I'm sure this movie will expand the number Nuri Bilge Ceylan's fans in Turkey, which does not pass the 100,000's. Anyway I don't think that this is a big problem for him.

For more info about Nuri Bilge Ceylan and his masterpieces, click here.

Friday, 2 May 2008

Rezultati i 1 Majit ne Turqi
Nderkohe qe festimet e 1Majit ne Shqiperi u konsideruan si retrospektive, ne France presidenti me rastin e dites se tyre, i mirpriti punetoret me muzike ne pallatin presidencial. Ndersa ne Turqi ngjarjet rrodhen ndryshe. Pas nje periudhe te gjate bisedimesh midis sendikatave dhe qeverise per deklarimin e pranimin zyrtarisht te 1 Majit si dite feste dhe pushim, qeveria jo vetem qe nuk e pranoi kete gje por njekohesht ndaloi rreptesisht dhenien e lejeve per mitingjet dhe protestat e ndryshme ne kete dite, gjithashtu mori masa te jashtezakonshme per parandalimin dhe paralizimin e tyre.

Dhe rezultati : Lufte ne mes te Stambollit dhe 505 protestues te arrestuar!


Fotot nga mediat turke dhe te huaja